תוכנה כמוצר (SaaP) ותוכנה כשירות (SaaS) – מה ההבדל ביניהן?
רבים מאיתנו הפסיקו לרכוש תקליטורים או ספרים פיזיים, בעולם הדיגיטלי של ימינו. כמעט שאין לנו עותקים פיזיים של מוזיקה או סרטים, ורובנו מסתמכים על שירותי הסטרימינג כמו נטפליקס או ספוטיפיי, ומשתמשים בהם מתי שאנחנו רוצים, תמורת דמי שירות חודשיים.
רבים מאיתנו הפסיקו לרכוש תקליטורים או ספרים פיזיים, בעולם הדיגיטלי של ימינו. כמעט שאין לנו עותקים פיזיים של מוזיקה או סרטים, ורובנו מסתמכים על שירותי הסטרימינג כמו נטפליקס או ספוטיפיי, ומשתמשים בהם מתי שאנחנו רוצים, תמורת דמי שירות חודשיים.
את אותו דבר אפשר לומר לגבי התוכנות. תוכנה כשירות, SaaS (Software as a Service), כמו למשל תוכנת הכרויות לחתונהאו תוכנת חשבונאות, הופכת לפתרון טכנולוגי נפוץ יותר ויותר עבור יחידים וארגונים. מדובר בחלופה אטרקטיבית לפתרון המבוסס יותר, אם כי פחות פופולרי, של התוכנה כפתרון למוצר, SaaP (Software as a Product).
תוכנה כמוצר
עם SaaP או תוכנה כמוצר, המשתמשים חייבים לרכוש רישיון לשימוש בתוכנה. לרוב מדובר ברכישה יקרה וחד פעמית, ללא דמי שימוש חודשיים, אבל לעתים זו כרוכה בעלויות נרחבות לצרכי תחזוקה ועדכון. המשתמשים זקוקים בדרך כלל לגישה לאינטרנט כדי להפעיל את פתרון התוכנה כמוצר, אבל אפשר להשתמש בתוכנה זו גם במצב לא מקוון או בעזרת חיבור ל-Intranet.
בכל פעם שיוצא עדכון חדש לתוכנה המשתמשים צריכים לרכוש אותו אם כי עלות העדכון נמוכה מהרכישה המקורית. אולי לא תמיד יש צורך בשדרוגים הללו, אבל בכול זאת הם מאפשרים למשתמשים ליהנות מתיקונים ומפיצ׳רים חדשים.
תוכנה כשירות
עם SaaS, התוכנה כשירות, או כל הקבצים האחרים הנוצרים על ידי המשתמשים, אלה מאוחסנים בענן בשרתי הספק ומועברים הלוך ושוב דרך האינטרנט. שירות זה כרוך בתשלום חודשי קבוע. הספק מספק למשתמשים גישה לאפליקציה בהתאם לתקני האבטחה, לזמינות ולביצועים המוסכמים. כל מה שהמשתמש צריך כדי לקבל גישה לתוכנה, זה חיבור לאינטרנט.
פתרונות SaaS מגיעים בצורות ובגדלים שונים, כך שחשוב לוודא שהמוצר שבו אתם מעוניינים עובד היטב עם הטכנולוגיה הקיימת אצלכם. תוכנה כשירות צריכה להשתלב היטב בארגון שלכם, מנקודות המבט של התרבות הארגונית ושל חוויית המשתמש.
פתרון SaaS בעל חסינות עתידית
עם תוכנה כשירות, או עם פתרון SaaS, המשתמשים רוכשים שירות אירוח וזכויות שימוש בתוכנה מוגנת עתידית. כתוצאה מכך, הספק אחראי לתחזוקה של החומרה ולשדרוגים המתפרסמים ברחבי המערכת ברגע שהם יוצאים לאור, ונוטים לרוב להיות בחינם, עם גיבוי נתונים מאובטח.
במילים אחרות, עם תוכנה כשירות, על ספק התוכנה, מוטלת האחריות לוודא שהשירותים שהוא מציע ימשיכו להישאר תקינים וימשיכו להציע ביצועים מהרמה הראשונה. פתרון SaaS מעניק למשתמשים את הכלים הנדרשים, לדעתו של הספק, כדי שיוכלו לנהל את התוכנה שרכשו, אבל ללא תמיכה טכנית, גישה לעדכונים עתידיים או ערובה לכך שהתוכנה שלהם אכן מוגנת עתידית.
בעת בחירה בפתרון של תוכנת SaaP או של תוכנת SaaS עבור הארגון שלכם, יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון, אבל נראה שעם האמינות שמציע האינטרנט והאבטחה שמציעים שרתי הענן, הטכנולוגיה שהולכת בכיוון של פתרונות המבוססים על דגמי SaaS, נחשבים לטובים יותר.
נכתב בשיתוף >> https://www.romantika.co.il/