זכיינות – מתי משתלם להיכנס לזה
אחד המונחים הבולטים ביותר בעולם המכירות המודרני, הוא זכיינות. מדובר על מונח ישן שעדיין קיים, ובמובנים רבים השתכלל והתפתח עם השנים. הרעיון הוא פשוט, בעל חברה אשר מעוניין להתפשט אל מקומות וקהלים שונים, זכיינות מוכר ויעיל מאוד לכל מי שיכול לרכוש אותם, על פי התנאים שלו, ואותם אנשים למעשה, מתחייבים למכור את המוצר או את השירות שהוא מציע בהתאם לחוזה ביניהם.
כך התפתחו רשתות מזון, אופנה, מוצרי חשמל ועוד שורה ארוכה של רשתות בתחומים שונים ברחבי העולם. אחת הדוגמאות הבולטות היא רשת ההמבורגרים מקדולנדס. ישנה רשת שעובדת בצורה מסוימת, היא מוכרת זכיינות ליזמים ואנשי עסקים ברחבי העולם, והם מפעילים את סניפי הרשת במדינות שלהם. כולם עובדים על פי אותו קוד, כולם עובדים על אותו עקרון, תחת אותו שם, כאשר הדבר היחידי שמשתנה זו ההתאמה של התפריט לתרבות המקומית. אך כולם מחויבים לעמוד בתנאים שהחברה מציעה.
עכשיו עולות שתי שאלות, מתי נכון ומשתלם למכור זיכיון ומתי נכון ומשתלם לרכוש זיכיון. כפי שאנחנו יכולים להבין, יש יתרונות וחסרונות בכך.
מתי נכון לקנות ולמכור זכיינות
מבחינת בעלי רשתות, יש יתרונות עצומים במכירת זיכיון, בתנאים שעושים את זה נכון ויודעים מול מי לעבוד. היתרון הבולט הוא, שהרשת לא צריכה לנהל כל סניף וסניף, היא לא צריכה להיכנס לכל מקום ולא צריכה להשקיע מהכסף שלה. החיסרון הוא, היא מציבה את החברה בידיים של גורמים שונים, ואי אפשר לדעת כיצד הם ינהלו את סניפי הרשת. בסופו של דבר, הם מוכרים להם לא רק זיכיון, אלא גם מותג ושם.
מבחינת אנשי עסקים, יזמים וכדומה, הרי שאנחנו יכולים למצוא גם יתרונות וחסרונות. היתרון הגדול הוא, הם נמצאים תחת שם מסוים, מותג ברור, הם מקבלים הכל מהמוגמר. לא צריכים להתחיל שום דבר מאפס. החיסרון הוא, עליהם לעבוד תחת חוקים וכללים ברורים של הרשת ואסור להם לסגת מהם. מעבר לכך, רכישת זיכיון היא לא דבר זול, ועליהם להתחלק ברווחים שלהם עם בעלי הרשת, והם לא נהנים מהם באופן בלעדי.