עבירות סמים בצבא – לחמה הצבא נלחם כל כך קשה נגד התופעה?

עבירות סמים בצבא – לחמה הצבא נלחם כל כך קשה נגד התופעה?

בשנים האחרונות אנחנו יכולים לראות ניסיונות כיצד להפוך עבירות סמים קלות, לדבר חסר משמעות, אנחנו יכולים לראות ניסיונות בישראל להפוך שימוש בסמים קלים לדבר מוכר ומקובל. זאת על רקע המהפכה בתחום במדינות שונות, שם מותר כבר לצרוך ולעשן סמים קלים, מבלי שזה ייחשב לעבירה פלילית.

אך בעוד שבחיים האזרחיים יש ניסיון לשנות את המצב, להפוך את הסיטואציה להרבה יותר קלה ונוחה למעשנים, הרי שבגבולות הצבא והשירות הצבאי, הדבר עדיין לא מקובל, יתרה מזו, אנחנו יכולים לראות כיצד הצבא נלחם בחומרה כנגד מעשנים, ספקים, סוחרים, מגדלים ונגד כל גורם אחר שמתעסק בתחום.

לפני שנסביר מדוע ומה ההיגיון שעומד מאחורי זה, צריך להדגיש, גם בצבא יש דיבור להקל על חיילים שצרכו בסמים קלים בעבר. כלומר, כל עוד זה לא נעשה במהלך השירות הצבאי וזה לא מפריע לתפקוד של החייל, אז הצבא לא יתערב בכך. אך זה עדיין לא קורה ולא בטוח אם הכוונה אכן תצא לפועל.

עבירות סמים בצבא נחשבות לדבר לא שכיח, ובכל זאת, אנחנו יכולים לראות כיצד רשויות הצבא נלחמות בכל הכוח נגד ביצוע עבירות מסוג זה ובצדק. הרי לא מדובר רק בעצם ביצוע העבירה, ולא מדובר רק בעצם זה שהחייל מפר את החוק של המערכת. אנחנו צריכים לזכור באיזו מערכת מדובר ומה תפקידו של החייל בתוכה.

כאשר חייל מבצע עבירת סמים, כזו או אחרת, הרי שהוא עלול לסכן בכך את עצמו, את החיילים מסביבו וכן את האזרחים עליו הוא אמור להגן. זה לא משנה אם הוא צורך סמים בעצמו או אם מתעסק איתם בצורה אחרת. הרי נניח שהחייל סוחר סמים, אזי שהוא גורם לאחרים לסכן את עצמם וכן עצם הסחר עלול להוביל לכדי מצב שיסכן אותו. לכן, הצבא בוחר להילחם בתופעה זו ביתר שאת.

אנחנו צריכים לקחת בחשבון, כל צעיר וצעירה שמתגייסים לצבא, הם למעשה שייכים לצה"ל, הם רכוש הצבא כל עוד הם לא שוחררו מהשירות. צה"ל אחראי לכל דבר ודבר שקשור אליהם. לכן, הם לא יכולים להרשות לעצמם לפגוע בעצמם, בטח לא דרך שימוש בסמים.

על ביצוע עבירות סמים בצבא אפשר לקבל עונשים מאוד כבדים, החל מתקופת מאסר בכלא צבאי (תקופה שלא תקוזז במשך הזמן של השירות הצבאי), שלילת רישיון צבאי ואזרחי, רישום פלילי וכן אפשר שהצבא ישחרר את החייל מהשירות. דבר שעלול לפגוע בו במהלך חייו האזרחיים, בפרט כשהוא יחפש מקום עבודה.

כיצד אפשר להתמודד עם חשדות כאלו

כפי שאנחנו יכולים לתאר לעצמנו, בשביל להתמודד עם חשדות מצד המשטרה הצבאית, בגין שימוש בסמים, הרי שיש לשכור עורך דין צבאי שידע לייצג אותנו, להפריך את הטענות ולהגן על האינטרסים והזכויות שלנו.

כל חייל זכאי לקבל ייצוג משפטי, בין אם הוא בוחר בו בעצמו ובין אם הוא מחליט לפנות אל הסנגוריה הצבאית לשם כך.

כל חייל יכול להחליט לאיזה עורך דין צבאי הוא פונה, כאשר מן הסתם, העניין ייקבע על ידי יכולותיו הכלכליות של החייל, הזמינות והיכולת של אותו עורך דין לייצג אותו וכן על פרמטרים אחרים אשר יכולים להשפיע על אופי ההחלטה.  כאן המקום להדגיש, אם חייל רוצה להיעזר בעורך דין טוב, מומלץ, שיבחן את הנושא לפני כן, יבחן מי יוכל לעזור לו במקרה שלו ורק אז יפנה אליו, בשביל שזה ייצג אותו בבית המשפט ובכלל מול רשויות הצבא.